7 טיפים להכנת עוגה רכה וטעימה ללא גלוטן
אז התחילה לה שנה חדשה ואני בטוחה שרבים מכם קיבלו למייל או לוואצאפ הכיתתי הודעה על ‘הילד’ או ‘הילדה’ או ‘הילדים’ שרגישים למזונות כאלה ואחרים, ביניהם לגלוטן. המצב הזה שכיח היום מאוד ומצריך מההורים של יתר הילדות והילדים היערכות קצת שונה במסיבות יום ההולדת או בכיבוד שהם שולחים לגן ולכיתה. כדי לחבק את אותן ילדות וילדים ולא לתת להם את תחושה שהם ‘שונים’ או ‘בעייתיים’, כתבתי לכם 7 טיפים להכנת עוגה ללא גלוטן. נכון, צריך לקנות לכבודה כמה מצרכים, אבל אני מבטיחה לכם, שהביס מהעוגה שייקחו אותם ילדים וילדות צליאקים, ישכיחו מכם בשניה את הטרחה.
רגע לפני שנתחיל: מה זה בכלל צליאק?
צליאק היא מחלה אוטואמיונית, שבה מערכת החיסון תוקפת את הגוף כשהוא נחשף לגלוטן. כל חשיפה היא מסוכנת וגורמת לדלקת במעי והתגובה יכולה להיות מיידית (כאבי בטן, שלשולים וכו’) ו/או כזו שיש לה השפעה לטווח הארוך כמו למשל: עיכוב בגדילה, נשירת שיער ומחלות נוספות. זה בהחלט לא כייף, אבל גם לא סוף העולם, כי החדשות הטובות הן שהתרופה פשוטה וזמינה: תזונה ללא גלוטן!
ועכשיו, לטיפים:
1. קניית מצרכים מתאימים
חשוב להקפיד, שכל מרכיבי העוגה יהיו ללא גלוטן: גם הסוכר, האינסטנט פודינג ותמצית הוניל. על רוב המוצרים יש סימון ברור של ‘ללא גלוטן’, אבל במקרה שאתם לא בטוחים, עדיף לא להסתכן. אגב, תמיד אפשר להתייעץ בקבוצות הצליאק ברחבי הרשת. ועוד דגש קטן: אם כתוב על מוצר שהוא “עלול להכיל גלוטן” או “עלול להכיל עקבות מזעריות של גלוטן”, אל תשתמשו בו להכנת העוגה
2. השתמשו רק במוצרים באריזות סגורות
אם יש לכם בבית מוצרים ללא גלוטן שכבר השתמשתם בהם בעבר, אל תשתמשו בהם, כי יכול להיות שנגעה בהם כף עם קמח או גלוטן (מוצרים אלה מכונים ‘עלולים להכיל’)
3. חפשו מתכונים ברשת, או עשו התאמות בקלות
תוכלו למצוא ברשת בקלות מגוון רחב של מתכונים ללא גלוטן, אבל הנה משהו שאולי לא ידעתם: כל מתכון אהוב יכול להפוך ל’ללא גלוטן’ באמצעות החלפת הקמח הרגיל בקמח ללא גלוטן, קמח ‘כרגיל’, ביחס של 1:1. שימו לב, שאם המתכון המקורי כולל קמח תופח, צריך להוסיף גם אבקת אפייה
4. קנו תערובת מוכנה
אם לא מתחשק לכם לקנות המון מוצרים ללא גלוטן, כדאי לשקול רכישה של תערובת מוכנה של חברת ‘כרגיל’. לתערובת מוסיפים ביצים ונוזל, מערבבים, מוזגים לתבנית ואופים
5. שמרו על סביבת עבודה נקיה
לא רק רכיבי העוגה והקישוטים צריכים להיות ללא גלוטן, אלא גם סביבת העבודה והכלים בהם תשתמשו להכנת העוגה. שימו לב במיוחד למיקסר, שייתכן ומסתתרים בחריצים שלו שרידי קמח ותמיד עדיף, לנקות אותם טוב טוב לפני השימוש
6. אין, אין, אין חגיגה, בלי (קישוטים) לעוגה
הגענו לחלק הכייפי: שלב קישוט העוגה. שימו לב שאתם רוכשים קישוטים באריזות סגורות ולא בתפזורת.
הנה מוצרים בטוחים לשימוש:
• שמנת מתוקה של תנובה 38% שומן
• צבעי המאכל של ‘מנדלברג’
• אצבעות קינדר (רק אצבעות, לא שאר חטיפי קינדר)
• שוקולדים של חברת ‘עלית’ עם סימון הפרח
• M&M באריזה החומה או הצהובה
• סוכריות לעוגה של חברת ‘דילישיס’ (ניתן למצוא אותן בחנויות מתמחות או בחנויות של ימי הולדת)
• דפי סוכר של חברת ‘המרשלג’
• כל קישוט אחר שכתוב על האריזה שלו במפורש שהוא ‘אינו מכיל גלוטן’
7. ומילה אחת לפני סיום: תודה
כאמא לילדה צליאקית ובעלת עסק אפיה ללא גלוטן, אני רוצה להגיד לכל אחד ואחת מכם תודה גדולה על הנכונות, ההשתדלות והמאמץ לאפות ללא גלוטן. זה בהחלט מוערך על ידנו ועל ידי הילדות והילדים שלנו.
אשמח לענות על כל שאלה ובהצלחה, הילה
המתכון באדיבות הילה וישינסקי עמית, בעלת ‘גלוטן פיירי’ ומוגש באהבה לרגל יום הצליאק הבינלאומי